Hírek

Az Öt kémiai anyag amit el kell kerülni!
2012.07.19

AZ ÖT KÉMIAI ANYAG AMIT EL KELL KERÜLNI

Ma, a piacon található legtöbb kozmetikai termékben találhatóak kérdéses összetevők. Az alábbiakban az öt leggyakrabban használt kémiai anyagot mutatjuk be.

“A jó szándék nem elég. Számos gyártó értékesít olyan termékeket, melyekről azt hitték, hogy biztonságosak, amikor húsz évvel ezelőtt kifejlesztették őket. Sok gyártó jó összetevőket használ, melyeket elfogadott az FDA, ám nem kellene, hogy minden nap a hajára és a bőrére kenje ezeket.
A Simply Organic-nál az elérhető legbiztonságosabb, legjobb teljesítményt nyújtó összetevőket használjuk. Olvassa el a címkéket. Tudja, hogy mit tesz a hajára és a bőrére.” -Gene Martignetti, a Simply Organic elnöke

PARABÉNEK (Methyl, propyl, butyl, ethyl)
A parabéneket arra használják, hogy megakadályozzák a mikroorgazmusok növekedését, és ezáltal növeljék a termékek felhasználhatóságának idejét, melyek mindenütt jelen vannak a szépségtestápolási termékekben. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) megállapította, hogy minden parabén bizonyítottan zavarja a belső elválasztású mirigyek működését. Ez azt jelenti, hogy gátolja a hormon szintet, melynek következtében kihat a pajzsmirigyre, az agyalapi mirigyre és a mellékvesékre, a hasnyálmirigyre, a petefészekre és hímivarsejtekre, melyeknek mellékhatásai kiterjednek a termékenységi problémáktól az abnormális zsírsejt tevékenységig.  

DIETHANOLAMINE (DEA)
Ezt az anyagot széles körben használják a szépségápolási termékekben. Ez egy színtelen folyadék vagy crystalline alkohol, amit oldószerként, emulgálószerként és mosószerként (nedvesítőszerként) használnak. Amikor olyan termékbe kerül, ami nitrátokat tartalmaz, akkor kémiailag reakcióba lép vele és egy potenciálisan karcinogén (rákkeltő) nitrozaminná alakul. Bár korábbi tanulmányok úgy tűnt azt mutatják, hogy a DEA önmagában nem rákkeltő, az újabb keletű tanulmányok kimutatták a potenciális rákkeltő hatását, még olyan formulákban is, melyek nem tartalmaznak nitrátokat. A DEA irritálhatja a bőr -és nyálkahártyát is. Most már tudjuk, hogy más ethanolamine-ek felhasználását is kerülni kell, melyek triethanolamine (TEA)-ként és monoethalamine (MEA)-ként ismertek.

SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)
Ezt az anyagot emulgálószerként és mosószerként (nedvesítőszerként) használják. A tudományos szakemberek körében jól ismert, mint általános bőr irritáns. Japán tanulmányok kimutatták, hogy a sejteken belül károsítja a DNS-t (örökítőanyagot). Az SLS megnöveli más kémiai anyagok elnyelő képességét, mely azt a veszélyt hordozhatja magában, hogy tartósítószereket, illatanyagokat, színezékeket, stb. magába szívja. Az SLS-t összeköttetésbe hozták a hályog keletkezésével és a nitrát (rákkeltő anyagok) felszívódásával.

SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)
Az SLS alkoholos (ethoxylate-elt) formája. Ez egy kicsit kevésbé irritáló hatású, mint az SLS, ám erősebb lehet a kiszárító hatása. Mind az SLS mind a SLES potenciálisan rákkeltő formulákat hozhat létre, ha nitrátokkal és dioxinokkal vegyül a samponokban (TEA-val, DEA-val). A Nemzeti Rákkutató Intézet által végzett 1970-ben készült tanulmányok nagy mennyiségű rákkeltő 1,4-dioxane képződést mutattak ki azokban a termékekben, melyek laureth sulfate-ot tartalmaztak.

PROPYLENE GLYCOL
A személyes szépségápolási termékek többségében felületaktív-és hordozó anyagként illetve oldószerként használt. Az anyag kis molekuláris súlyának köszönhetően bejut a szervezetbe. Kísérleti állatoknak máj rendellenességeket és vese elégtelenséget okozott. Az Észak-Amerikai Kontakt Dermatitisz Csoport kijelentette, hogy a propylene glycol a normálisnál magasabb lehetőséget mutatott az allergiás reakciókra és irritációkra, magába foglalva a kontakt dermatitiszt.

Ezt az információt a Simply Organic állította össze.
A fent említett kémiai anyagok nincsenek a Simply Organic termékekben.

Vissza