Hírek

A Faith in Nature termékekben található kérdéses összetevők
2012.02.04

A FAITH IN NATURE TERMÉKEKBEN TALÁLHATÓ KÉRDÉSES ÖSSZETEVŐK
Nagyra értékeljük, hogy számos vásárlónk érdeklődik az általuk használt termékek összetevőivel kapcsolatban. Emiatt, a feltett kérdések nagy részét megválaszoljuk ezen az oldalon, és törekedni fogunk arra, hogy további anyagokkal szolgáljunk, amennyiben a vásárlóink több információt szeretnének egy-egy meghatározott témakörrel kapcsolatban.

FELÜLETAKTÍV ANYAGOK, SLS, SLES
Egyes, a Faith Products Ltd (Kft) által legyártott termékekben „Ammonium Laureth sulphate” (röviden: ALES) található. Ez az anyag az összetevői alapján az alkil szulfát (röviden: AS) osztályába tartozik. Ez az anionos felületaktív anyag hatékony tisztítóanyagként ismert. A CIR (Kozmetikai Összetevők Áttekintői) végkövetkeztetése, hogy "az ALES biztonságosnak tűnik olyan kozmetikai készítményekben, melyet nem folyamatos és rövid ideig tartó használat után alaposan leöblítünk a bőrfelületről". Azokban a termékekben, amelyeket úgy terveztek, hogy hosszasan érintkezzenek a bőrfelülettel, a CIR azt javasolja, hogy az ALES koncentrációja 1% vagy annál kevesebb legyen. Azokban a termékekben, amelyek leöblítésre kerülnek, mint a samponok és a tusfürdők, a koncentráció lehet magasabb.
Az AS változatai készülhetnek állati zsírokból és petrokémiai anyagokból, ám teljesen természetes forrásból is ki lehet vonni, mint a kókuszolajból. Nálunk szigorúan betartott irányelv, hogy minden Faith in Nature termék amely felületaktív anyagot tartalmaz, csak olyan ALES-t használ, ami kókuszolajból lett kivonva, és amit nem teszteltek állatokon.
Az ALES a természetben gyorsan szétbomlik, mind oxigén felvételével (aerobikusan) mind oxigén nélkül (anaerobikusan). Több mint 99%-a azonnal eltávolítható a bőrről vagy a hajról hagyományos csapvízzel.
Az ALES legnagyobb előnye, hogy kémiai felépítésének köszönhetően molekulái nagyobbak, mint más szulfátoknak (mint pl. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) és Sodium Laureth Sulfate (SLES)), biztosítva azt, hogy a molekulái nem hatolnak be a bőrbe. Továbbá, az ALES-nek minimális a bőr irritáló hatása, így egy biztonságos és hatékony tisztítóanyagot képez, ami sokkal gyengédebb a bőrhöz. A fentiek miatt a Faith in Nature nem használ sem SLS-t, sem SLES-t!

PARABÉNEK
A parabének a tartósítószerek egy széles körben használt csoportja, melyet hosszú ideig biztonságosnak és működőképesnek tartottak. Ám az utóbbi időben bizonyítékot találtak arra, hogy a parabének bekerülnek a bőrbe, és kapcsolatban vannak a rákos szövetekkel. Az, hogy közvetlen kapcsolat van-e a bőrápolás során használt parabének és a rák között, vagy sem, még nem lett megállapítva.
Sőt, még azt is vitatják, hogy milyen irányban jutnak be a parabének a bőrbe. Ami viszont kétségtelen, hogy számos vásárlónak vannak fenntartásai a témával kapcsolatban.
Az egyre növekvő fenntartásoknak köszönhetően, és azért, hogy csillapítsuk vásárlóink félelmét, a Faith in Nature egy új parabén-mentes bőrápoló termékcsaládot hozott létre, melynek tagjai csak ökológiailag ellenőrzött anyagokkal vannak tartósítva.
A beszerzett nyersanyagaink nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, így elkerüljük, hogy bármilyen más tartósítószer akár csak nyomokban is a termékekbe kerüljön. Ezáltal biztosítjuk a biztonságos, enyhe termékeket a vásárlók számára.

ILLATANYAGOK
A Faith in Nature csak tiszta természetes eredetű illóolajokat használ a termékek illatosításához, melyeket a növények neveivel jelzünk az INCI összetevők listáján, továbbá egy természetes eredetű multifunkcionális illatanyagot amely a terméken „parfümként” jelenik meg. A parfüm kukorica -vagy rizskeményítőből származik, melyből kivontuk a folyadékot, hogy egy kellemes aromát hozzunk létre.

SZÍNEZÉKEK
“Nagyon minimális annak a lehetősége, hogy természetes színek allergiás reakciót váltsanak ki”, egy nemrég megjelent kiadvány szerint. Ez a hivatalos anyag Christine D. Lukas-tól és John B. Hallaghan-tól (a Színezék Gyártók Nemzetközi Szövetségének tagjaitól) származik, akik megvizsgálták a színezékek és az allergia közötti kapcsolatot.

TARTÓSÍTÓSZEREK
Egészségügyi és biztonsági okokból, és hogy elkerüljük egyes termékek mikrobiológiai szennyeződését, a termékeket tartósítanunk kellett valamilyen módszerrel. Ahol lehetséges természetes tartósítási módszereket alkalmazunk, és ahol nem, ott ökológiailag ellenőrzött anyagokat használunk fel a folyamathoz. Ezzel biztosítjuk, hogy a termékek nem károsítják a környezetet a használat után, amikor lemossuk őket.
A nyersanyagaink közül egyik sem tartalmaz semmilyen tartósítószert, így el tudjuk kerülni a tartósítószerek esetleges keveredését, amely irritációhoz vezethet, amire a bőrnek nincs szüksége.

PÁLMAOLAJ
A pálmaolaj környezettudatos növesztése egy világméretű probléma. A „Roundtable on Sustainable Palm Oil” (RSPO) egy 2004-ben alakult nemzetközi munkacsoport, melynek feladata a pálmaolajjal kapcsolatos környezettudatosság standardjainek lefektetése. Ám a meghatározás valódi részletei és a környezettudatosság felülvizsgálata még nincsen végső formába öntve.
Így a jelenben nem beszerezhető a teljesen elfogadott környezettudatos módon előállított pálmaolaj, kivéve néhány kisebb megalapozott organikus ültetvényt.
Bár globálisan nem minden pálmafa termelő írta alá az RSPO kezdeményezését, a Faith Products Ltd minden pálmaolaj beszállítója (aki a Faith in Nature szappanokhoz szállít alapanyagokat) aláírta az egyezményt. Azzal, hogy csak ezektől a beszállítóktól vásárolunk, a Faith Faith Products Ltd támogatja azt a kedezményezést, hogy csak környezettudatos pálmaolajat állítsanak elő a jövőben.

1,4- DIOXANE
Több vásárlónk is érdeklődött a 1,4-dioxane-ről, egy szennyező anyagról, amely néhány kozmetikai termékünkben nyomokban megtalálható. Kiadott tudományos irodalomból és más hivatalos forrásokból a következő információkat állítottuk össze, hogy megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.
Mi a 1,4-dioxane?
A 1,4-dioxane (mint összetevő) egy szennyező anyag, amely rendkívül kis mennyiségben jelen lehet néhány kozmetikumban. Bizonyos kozmetikai összetevők gyártása során jön létre mint melléktermék. Ilyen összetevők a mosószerek, a habzást elősegítő anyagok, emulgálószerek és oldószerek, melyet a „PEG” előtaggal vagy rövidítésről lehet felismerni (mint "Polyethylene", "Polyethylene glycol", "Polyoxyethylene", "-eth-", or "-oxynol-").
Ám a 1,4-dioxane önmagában nincs használatban, mint kozmetikai összetevő.
A kozmetikumokban a 1,4-dioxane-nek káros a hatása?
Azok a szintek, ahol egy kémiai összetevőt károsnak nyilvánítanak egy kozmetikai termékben a felhasználás körülményeitől függ (szabályzat: FD and C Act, section 601(a)). A 1,4-dioxane szint, amit a kozmetikumokban megmértünk nem jelent veszélyt a felhasználókra.

PHTHALATES
Phthalates a kémiai összetevők egyik vitatott csoportja, mely két módon tud behatást gyakorolni a termékeinkre. Egyik felhasználási módja, hogy a PVC-t (polyvinyl chloride) kemény műanyagból rugalmas műanyaggá változtatják vele, pl. egy sampon flakonját. A másik felhasználási módja, hogy dezodorok, testápolók és néhány más testápolási termék elkészítésekor adalékanyagként hasznosítják.
Egyes egészségtudatos személyek azt vitatják, hogy ezen kémiai anyagok használata kihathat a nők egészségére, és ez később születési rendellenességeket okozhat – mások viszont rámutatnak arra, hogy nagyon kevés bizonyíték létezik, amely kimutatja, hogy a phthalates káros hatással lehet az emberi szervezetre.
Bár nincsen egyértelmű bizonyíték egyik nézőpontra sem, mivel a közönség körében vannak fenntartások ezzel kapcsolatban, azt a döntést hoztuk, hogy egyik termékünkben sem használunk phthalates-t, és mindent megteszünk azért, hogy ne használják ezt az anyagot a csomagolóanyagainkba illetve flakonokba sem.Polysorbat 20: Kókuszból került kivonásra. Speciális gyártótól kerül beszerzésre. A legtöbb természetes összetevő valamilyen mértékben keresztül kell menjen egy ipari eljáráson ahhoz, hogy stabil maradjon a formulákban. Máskülönben ezek az összetevők elkülönülnének, és használatuk lehetetlenné válna. A Polysorbat 20 legfontosabb tulajdonsága, hogy képessé teszi a vizes alapú és az olajos alapú összetevők keverését és egyben maradását. Ez pedig különösen előnyös a felületaktív anyagok létrehozásánál, hiszen ezáltal a samponjaink, tusfürdőink és kézmosóink képesek lesznek arra, hogy felhabozzanak.

Geraniol: a Geránium olaj kivonata. Ha egy meghatározott mennyiségnél több van belőle egy termékben, akkor külön összetevőként kell feltüntetni, attól függetlenül, hogy a Geránium olajon kívül plusz Geraniol nem került a termékbe.

Citral: A citral egy színtelen, halvány sárga TERMÉSZTES folyadék, aminek friss, „zöld” citromhéj illata van. Széles körben megtalálható az illóolajokban, mint a Bergamot, Cardamom, Geránium, Gyömbér, Grépfrút, Citrom, Citromfű, Lime, Neroli (olyan mint a Bergamot), Édes narancs, Petigrain rózsa, Kerti kakukkfű. Gyakran használják természetes formulákba, mint illatanyagot.

citral° = citrál (citromfű olaj kivonat)

Aromák: természetes alapanyagból készültek, növényi forrásból mint pl. kukoricából.

Benzyl Benzolte : fahéjból kivont illóolaj, amit tartósítószerként alkalmaznak. A fahéj olajnak terapikus hatásai vannak, és ha kis mennyiségben használják akkor egészséges, és jótékony hatású.

Cetyl stearyl alcohol: kókuszolajból kivont tartósítószer.

E141 – (klorofill) természetes zöld színanyag, mely csalánból, alfalfa-ból (=lucerna) és fű kivonatból készül

E141* (chlorophyllin-copper complex)
This is a natural green colorant which is extracted from nettles, grass

E163 (anthocyanin = természetes növényi színezék),

Nátrium-benzoát: A FIN technikai igazgatójától jött az alábbi válasz:

,,A nátrium benzoát egy „természet azonos” összetevő. Mondhatjuk, hogy egy anyag kémiai szerkezete, ami a természetben előfordul ám újra megalkottuk, így a létrejött anyag megkülönböztethetetlen a természetben előforduló összetevőtől.

A weboldalunkon is feltüntettük, hogy mivel a természetben nagy a hiány ebből a természetes tartósítóból, ezért az összes testület aki a certifikátokat előállítja nekünk elfogadta ezt a „természet azonos” összetevőt. ‘’

Vissza