Hírek

Mosódió és mosógolyó
2012.04.11

Mosódió, a természetes mosószer
A mosódiók egy „Sapindus Mukorossi” nevű, nagy szemű diókat termő szappanfa termései. A mosódiók értékesek, hiszen a héjukban egy szapopin nevű anyag képződik, ami kiváló tisztító hatással rendelkezik.
Bár ez délkelet-ázsiai szappanfa nyáron virágzik, a rajta termő diók csak november-december táján érnek be. Ekkor leszedik őket, és kiszárítják. Az így készült diókat számos országban használják a világ minden táján ruhák tisztítására, mosogatáshoz illetve általános tisztítószerként.

A mosódió színkímélő hatású, és nem irritálja a bőrt. Emiatt kifejezetten ajánljuk kismamáknak, és gyermekes családoknak. Környezetbarát, lágyítja a vizet, és puhává varázsolja a ruhákat. A mosódiók kevésbé költségesek, mint a hagyományos mosószerek, használatukat pedig könnyű elsajátítani.


A mosódió előnyei
Teljesen természetes: nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, Ön a fáról leszedett tiszta növényt kapja tőlünk
Környezetbarát: az elhasznált diók komposztálhatóak, és lebomlanak a környezetben.
Bőrbarát: kismamák, babák és érzékeny bőrű vásárlók is biztonsággal használhatják, akik a mosószerekben található anyagokra esetleg allergiás reakciókat mutatnak.
Gazdaságos: A hagyományos bolti mosószer költségéhez képest egy mosás költsége 30-40%-kkal kedvezőbb.


Hogyan működik a mosódió?
A mosódió úgy működik, mint a mosószer. A diók héja „szaponint” tartalmaz, ami egy teljesen természetes tisztítószer. A héjakat egy kis mosótasakba helyezzük, bekötjük a száját és a piszkos ruhák közé tesszük. Mosás során, miután a ruha átázott, a mosógép forgása eltávolítja a szennyeződést a szövetből, a mosódió szaponinja pedig távol tartja a piszkot a vízben feloldva (így nem rakódik újra le a ruhában) egészen öblítésig.

Első mosódiós mosás előtt tegyünk 4-5 diót a mosótasakba, kössük be a tasakot, majd 60C fokon futtassunk végig egy teljes programot. Így a korábbi mosások után megmaradt mosópor maradványokat teljesen eltávolíthatjuk a mosógépből.

Az általános mosáshoz 3-4 teljes mosódió használata ajánlott.
(Ha túl sok diót használ, a kimosott ruhát „durva tapintásúnak” érezheti az öblítő vízben megmaradt nagyobb mennyiségű szaponin miatt. Ez a hatás azonban a következő mosás után megszűnik, és a ruhák újra puhává válnak. „Túladagolás” esetén a mosódió sárgássá teheti a fehér ruhákat. Ha ez történt, mossa ki újra a ruhákat az ajánlott mennyiségű mosódiót használva, illetve adjon a vízhez nátrium-perkabonátot.)

A mosódiók a meleg (min 35C fokos) vízben gyorsan reakcióba lépnek, így a meleg vizes mosás során elég csupán 2db diót felhasználni. Ezek a diók viszont csak pár alkalomra használhatóak, utána elveszítik a szaponin tartalmukat. (Ha a mosódiót megdörzsöli, és nem érzi szappanosnak a felületét, akkor a szaponin tartalom megszűnt.)

Hideg vízben való mosáshoz 4 mosódió használatát javasoljuk. A hideg vízben való mosás előtt érdemes pár percig egy kis adag meleg vízben „kiáztatni” a diókat, hogy felszabaduljon a bennük található szaponin (ami a hideg vízben kevésbé oldódik). Mind a diót, mind a szaponinos oldatot öntse a ruhákhoz, és indítsa el a gépet. A hideg vizes mosás során használt diók akár 4-6 alkalommal felhasználhatóak.

A mosódió „habosítás” nélkül tisztít.

Az öblítés során nem kell kiszedni a mosódiókat.

A mosódió kellemes, „tiszta” illatot ad a ruháknak. Ha ezzel elégedett, akkor az öblítő használata nem szükséges. Amennyiben mégis szeretne öblítőt használni a ruhák illatosítására, vásároljon egy vegyszerektől mentes márkát vagy használjon tiszta illóolajokat.

A mosódió nem okoz allergiás reakciókat. Érzékeny bőrűek is bátran használhatják.

A mosódió kíméli a ruhák színét, puhává és lágy tapintásúvá teszi még a kényesebb anyagokat is (mint pl. a selyem).

Fehér mosáshoz a mosódió mellett használjon környezetbarát fehérítőt (nátrium perkarbonátot), mosószódát, szódabikarbónát vagy citromlét.


TERMÉKEINK:

Indus mosódió por (250g)
A mosódió por egy új, a héjhoz képest még hatékonyabb és könnyebben kezelhető mosószer. Sokkal gyorsabb és alaposabb hatóanyag kioldódást tesz lehetővé.
A mosódió vegyszermentes, Ázsiában már évszázadok óta használt tisztítószer. A szappanfa-félék családjába tartozó fa termésének finomra őrölt héját használjuk fel mosáshoz. A porból kioldódó szaponin egy enyhe habzású, kiváló mosószer. Nem okoz irritációt, ezért csecsemők, bőrbetegségben szenvedők számára is ajánlott. A mosódió nem élelmiszer!
Alkalmas fehér, színes ruhák, gyapjú, kasmír, selyem színkímélő mosására. A kimosott ruha illatmentes lesz. Öblítő használatára nincs szükség, ha mégis ragaszkodik hozzá, a korábbi mennyiség negyede is elegendő.
Használata:
A mellékelt textiltasakba tegyen az alábbi táblázat szerint mosódió port. Gépi mosásnál indítsa el a megszokott programot, a tasak végig a gépben marad. A por változatot egyszer lehet felhasználni.
Mosási hőmérséklet
Normál szennyeződés
Erős szennyeződés
35-40 °C
3 kávéskanálnyi por
4 kávéskanálnyi por
60-90 °C
2 kávéskanálnyi por
3 kávéskanálnyi por
 
Különösen kemény víznél használjunk mosószódát, vagy 1 kávéskanálnyival növeljük meg az adagot. A mosódiónak nincs fehérítő hatása, ezért ilyen ruhák mosásához adjon a mosódióhoz 3 fél tasak szódabikarbónát vagy a legjobb eredményt produkáló természetes fehérítőt. Színes ruhákhoz makacs szennyeződés esetén adjon 1 kávéskanálnyi mosószódát a por mellé.
A felbontott zacskót zárja le légmentesen egy hajgumival, így tovább eltartható!

Indus mosódió, 250g-os, 500g-os és 1kg-os kiszerelésekben
Környezet- és bőrbarát mosószer.
Vegyszermentes, Ázsiában már évszázadok óta használt mosószer. A szappanfa-félék családjába tartozó fa termésének héját használjuk fel mosáshoz. A héjból kioldódó saponin egy enyhe habzású, kiváló mosószer.  Nem okoz irritációt, ezért csecsemők, bőrbetegségben szenvedők számára is ajánlott. A mosódió nem élelmiszer!
Alkalmas fehér és színes ruhák, gyapjú, kasmír, selyem színkímélő mosására. A kimosott ruha illatmentes lesz. Öblítő használatára nincs szükség, ha mégis ragaszkodik hozzá, a korábbi mennyiség negyede is elegendő.
Használata: A mellékelt textiltasakba tegyen az alábbi táblázat szerinti fél mosódióhéjat. Gépi mosásnál indítsa el a megszokott programot, a tasak végig a gépben marad.
Mosási hőmérséklet
Enyhe szennyeződés
Normál szennyeződés
Erős szennyeződés
Felhasználható
35-40 °C
4-5 mosódióhéj
6-7 mosódióhéj
8-9 mosódióhéj
3-4-szer
60-90 °C
3-4 mosódióhéj
4-5 mosódióhéj
6-7 mosódióhéj
2-3-szor
Különösen kemény víznél használjunk mosószódát, vagy 1-2 héjjal növeljük meg az adagot.
A mosódiónak nincs fehérítő hatása, ezért ilyen ruhák mosásához használjon fél tasak szódabikarbónát, vagy más természetes fehérítőt. A legjobb hatást nátrium-perkarbonát (Hugó folttiszító- és fehérítő só) használatával érheti el.
A felbontott zacskót zárja le légmentesen egy hajgumival, így tovább eltartható!




Mosógolyó
A mosógolyó egy tudományosan kifejlesztett eszköz, mely 4 féle természetes kerámiából és 3000 Gauss erősségű mágnesből áll. A mosás során az alkotóelemek egymással reakcióba lépnek, és átalakítják a víz struktúráját (lággyá teszik a vizet és semlegesíti a klórt), illetve kiválóan megtisztítják és antibakteriális hatásuknak köszönhetően fertőtlenítik is a ruhákat.

Egy mosógolyó élettartama 1000 mosás. (Egy átlagos családban, ahol heti 5x mosnak ez kb. 3.5 évig elég.)

A mosógolyó hozzájárul a mosópor által okozott irritációk megszüntetéséhez. Azáltal, hogy semlegesíti a klórt, nem színezi el a ruhákat és nem okoz a ruhaanyagban oxidációt, melynek hatására a ruhák hosszan megtartják a színüket. A mosógolyó megszünteti a penészt és a kórokozó baktériumokat, melyek a kellemetlen szagokért és a „nem-tiszta” érzésért felelősek.
A mosógolyóhoz nem szükséges fehérítőt adni. Segítségével a durva szennyeződéseket (pl. pörkölt foltot) is képes lesz eltávolítani a ruhákból. A termék hipoallergén, érzékeny bőrűek is bátran használhatják.

A termék teljesen környezetbarát. Nincsenek „mellék termékei”, melyek károsítanák a környezetet.

Első használatkor tegye a mosógolyót a mosógépbe, és egy előmosással egybekötött programon indítsa el a gépet. A program során a mosógépben lerakódott (korábbi mosásokból megmaradt) mosószer és öblítő maradványok feloldódnak és eltávoznak a gépből.
A következő ruhákkal teli programnál pedig maximálisan élvezheti a mosógolyó adta előnyöket.

A mosógolyó használata:
Hagyományos szennyeződéseknél helyezze a fehér vagy színes ruhákat a mosógépbe, tegye a mosógolyót a ruhák közé, majd állítson be egy áztatással/ előmosással egybekötött programot.
Erősen szennyezett ruhák esetében tegyen 1-2 szem mosódiót egy mosótasakba, és ezt is tegye a ruhák közé a mosógolyó mellett. Áztatással/ előmosással egybekötött programon mossa ki a ruhákat.
Foltos ruha esetén kezelje elő a ruhát folttisztítóval, majd tegye a mosógépbe és mossa ki a fentiek szerint.

Egy mosógolyó kb. 5kg ruha mennyiséget képes megtisztítani. 5kg felett használjunk két mosógolyót. A kimosott ruhák tiszta illatúak és könnyen vasalhatóak lesznek.

A Wellos mosógolyó mindenféle textíliához használható.

Mosás után szárítsuk ki a mosógolyót. A legjobb, ha kitesszük a napra megszáradni. Havonta minimum egyszer öblítse át folyó vízzel a mosógolyót.

Vissza